Gytis Skudžinskas

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras ne vienerius metus bendradarbiauja su Ahrenshope, įsikūrusiais Menininkų namais „Lukas“ (Vokietija), vykdydami tarptautinius rezidentų mainus.

Gytis Skudžinskas dalyvauja jubiliejiniame festivalyje REFUGE – OF THE LONGING FOR PARADISE (liet. Prieglobstis – besiilgint rojaus) Ahrenshopo Menininkų namuose „Lukas“. G. Skudžinskas praleis mėnesį (sausio 7 d. –  vasario 10 d.) ruošdamas naujus darbus parodai.

Vasario 7 d. – balandžio 21 d. Gytis Skudžinskas galerijoje „Neues Kunsthaus“ rodo naują fotografinių sekvencijų kūrinį „Juodas dangus“, kuriame aktualizuojama fotografinio momentiškumo ir atvaizdų ekologijos problematika.

Menininkų namuose „Lukas“ G. Skudžinkas pristato naujus darbus nagrinėjančius fotografinės medijos pranešimo ribas. Atsisakant konkretaus vaizdo fiksavimo bei akcentuojant tai, jog estetika, problema ir sprendimo būdai slypi pačios pasirinktos medžiagos techninėse charakteristikose.

Darbe „Retušas“ autorius išryškina įtampas kylančias tarp skaitmeninės ir analoginės fotografijos bei procesus vienijančius skirtingas technologinės kūrybos rūšis. Psichologiniai atvaizdo suvokimo aspektai išskleidžiami kūrinyje „Grand theory of truth“. „The perfect shot“ – elektroakustinė garso meno kompozicija žvelgianti į fotografiją ne regos, bet klausos juslėmis pristato dar vieną fotografijos suvokimo ir panaudojimo alternatyvą.

Taip pat G. Skudžinskas Menininkų namų „Lukas“ vadovų prašymu sukūrė naują, pastaruoju metu nebevystytą, instaliacijos „Traces“ versiją. Ši instaliacija skirta specialiai rezidencijos interjerui.

Šiemet, 2014 m., sukanka 20 metų kaip Menininkų namai „Lukas“ (Künstlerhaus Lukas) esti menininkų rezidencija, 120 metų – egzistuoja Menininkų namai „Lukas“ bei parodų erdvė Neues Kunsthaus. Taigi rengiamas pirmas tarptautinis visų meno žanrų festivalis, kuris įtraukia prieš tai buvusius stipendiatus.

Menininkų namai „Lukas” (Künstlerhaus Lukas) yra tarptautinė menininkų rezidentūra. Nuo 1994 m. kiekvieną mėnesį priimami menininkai iš valstybių, esančių aplink Baltijos jūrą. Čia jie kuria ir pristato savo darbus. 2014-aisias pakviesti kūrėjai dalyvauti festivalio numatytiems projektams.

Gytis Skudžinskas (g. 1975) yra universalus menininkas, jo kūryba apima platų spektrą nuo vizualinių darbų (fotografija, instaliacija, grafinis dizainas) iki garso meno praktikų (musique concrete, elektroakustinė ir postindustrinė muzika). Jau beveik dešimtmetį autorius ne tik pats dalyvauja parodose Lietuvoje bei užsienyje, bet ir inicijuoja bei kuruoja meno projektus, publikuoja apžvalginius ir kritinius tekstus periodikoje. G. Skudžinskas kūrybos procesą traktuoja kaip tiriamąjį darbą, leidžiantį atskleisti vienokius ar kitokius šiuolaikinio pasaulio rakursus. Trumpiau tariant, autorius siekia būti neišskirtinis šiandienos visuomenėje, bet analizuoti ir polemizuoti esamas situacijas.

www.gys.lt

Rėmėjas – LR Kultūros atašė Vokietijoje