Neo Christopher Chung „Dirbtinės perspektyvos“

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose  2022 m. birželio 10 d.,  penktadienį,  18 val. atidaroma Neo Christopher Chung (Pietų Korėja / Lenkija) tarpdisciplininio meno paroda „Dirbtinės perspektyvos / Artificial Perspectives“.

Begaliniai duomenys ir dirbtinis intelektas persvarsto ir keičia pasaulio tvarką. Mašinos – tiek fizinės, tiek skaitmeninės – skverbiasi į kiekvieną mūsų gyvenimo centimetrą, sukeldamos prieštaringų pasekmių. Aplinkos sensoriai atskleidžia klimato pokyčius, tačiau kartu teigia apie neišvengiamą pražūtį. Išmanieji namai sukurti mus apsaugoti, taip pat ir atskleidžia informaciją apie mus ir mūsų kaimynus.

Pradedant nuo to, kaip mes mąstome, ir baigiant tuo, ką darome, neuroninis milžiniškų duomenų srautų apdorojimas stumia mus posthumanizmo link. Prasidėjus reprogramavimui tampa beprasmiška gilintis į tai, kas ką stebi. Kiekviena akimirka lekia pro mus, palikdama tik silikono atliekų pėdsakus ir neįskaitomus įrašus. Mokslas vis labiau prieštarauja tikrovei ir mes nebesugebame joje įvertinti savęs.

Pirmą kartą pristatoma Neo Christopher Chung instaliacija „Dirbtinės perspektyvos“ suteikia stebėtojui galimybę bendrauti su šia posthumanistine mašina. Dirbtiniai subjektai auginami sintetinėse biosferose, paremtose Dirbtinio intelekto kalbos, garso ir regėjimo modeliais. Dabarties refleksijos kilpose multisensorinės generacinės sistemos reaguoja į aplinkos veiksnius. Kai aplinkos pokyčiai jaučiami ir interpretuojami šimtus kartų per sekundę, šių išmaniųjų įrenginių elgesys, priklausomai nuo auditorijos veiksmų, tampa chaotiškas. Balansuodamos tarp žmogaus, mašinos ir aplinkos, „Dirbtinės perspektyvos“ atskleidžia mūsų netvarius santykius su informacijos apdorojimo įrenginiais ir algoritmais, visur esančiais, tačiau neanalizuojamais ir palaipsniui keičiančiais mūsų pasaulį.

 

Apie autorių

 

Neo Christopher Chung (g. Pietų Korėjoje) Duke universitete (JAV) įgijo vizualiųjų menų ir biomedicinos inžinerijos bakalauro laipsnį, Prinstono universitete (JAV) apsigynė kompiuterinės biologijos daktaro mokslinį laipsnį. Vroclavo dailės akademijoje (Lenkija) įgijo magistro laipsnį.

Būdamas Varšuvos universiteto docentu ir Kalifornijos universiteto mokslininku, jis atlieka kompiuterinės biologijos ir mašininio mokymosi tyrimus.

 

Autoriaus meninės veiklos laukas apima duomenų ir mašinų įtakos kultūrai analizę. Pasitelkęs naująsias medijų instaliacijas ir intervencijas, jis svarsto ir atskleidžia besiformuojančią sistemų estetiką, susiduriančią su socialiniais iššūkiais. Naujausiuose menininko darbuose pagrindinis dėmesys skiriamas žiniasklaidos, dirbtinio intelekto ir kibernetikos poveikiui, atskleidžiant mokslo kompleksiškumą. Šiam tikslui autorius eksperimentuoja su elektronika, mikrodavikliais ir algoritmais, kurdamas daugiasluoksnius kūrinius, kuriuose susilieja naujosios medijos, skulptūra ir erdvė.

 

Birželio 9 d. 11:15 val. – menininkas Neo Christopher Chung svečiuosis Lighthouse Hub“ (Liepų g. 83, Klaipėda) – vienoje didžiausių bendradarbystės erdvių Baltijos šalyse. Susitikimo metu autorius „Lighthouse Hub“ bendruomenę supažindins su savo įkvėpimo šaltiniais ir kūryba meno bei mokslo sankirtoje, pasakos apie tai, ką naujųjų medijų menas gali atskleisti ir išmokyti visagalių kompiuterių ir algoritmų amžiuje, aptars, su kokiais iššūkiais susiduria eksperimentuodamas su daugybe netradicinių medžiagų. Susitikimas organizuojamas kartu su Lighthouse Hub skaitmeninių inovacijų centro nariais Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru.

 

Paroda veiks iki 2022 m. liepos 3 d.

 

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

 

Renginių metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie gali būti viešinami įvairiose medijos priemonėse.